Hoe pak jij de controle terug over jouw aandacht?
Aandacht is vluchtig en daarom is concentratie zo moeilijk!
Onze aandacht gaat continu uit naar afleidingen in onze omgeving of onze gedachtes gaan met ons aan de haal. Externe en interne afleidingen dienen zich voortdurend aan.
Zo betrapte ik mijzelf er deze week meerdere malen op dat ik een aantal ingeplande momenten om te leren voor een examen al snel invulde met andere bezigheden. Met mijn mobiel en laptop binnen handbereik werd mijn aandacht voortdurend afgeleid en zag ik mijzelf ineens een mail beantwoorden, een privé berichtje tussendoor sturen of een interessant artikel op LinkedIn lezen… Afleidingen die ik liever de aandacht had gegeven, na een periode van geconcentreerd studeren. Als beloning van concentratie.
Sommige afleidingen zijn overigens wel gewenst. Denk aan signalen die je opvangt in het verkeer, waarop jij vervolgens reageert en zo veilig van A naar B gaat.
Welke afleidingen zijn voor jou gewenst? En welke afleidingen bied je graag het hoofd, zodat jij je aandacht een langere tijd op iets kan richten?
Concentreren of dagdromen?
Je brein kan niet niets doen. Je bent je óf aan het concentreren óf je bent aan het dagdromen!
Dagdromen is eigenlijk een signaal dat jouw concentratie op is of dat je niet in de omgeving bent, waarin jij je kan concentreren.
Door te dagdromen, sta je toe dat jouw concentratienetwerk zich weer oplaadt. Dagdromen is dus zeker van belang. Ook bevordert dagdromen je creativiteit en helpt het jou bij zelfreflecties, doordat je even stil kan staan bij wat er in jouw gedachten omgaat. Dagdromen is echter niet altijd prettig voor mensen. Het kan ook negatieve gedachten oproepen, waar je misschien langer in blijft hangen dan gewenst.
Terugpakken van de controle over jouw aandacht is dan ook belangrijk!
Tips voor controle over jouw aandacht
Rond lunchtijd liep ik vandaag door het bos al luisterend naar een podcast over ‘aandacht en concentratie’. Ik stelde mijzelf de vraag hoe ik ongewenste afleidingen het hoofd bied. Deze wandeling is daar zeker een voorbeeld van: even een moment alleen al wandelend buiten dagdromen, daar laad ik van op!
Ook heb ik onlangs een fijne werkplek in huis ingericht. Hoppa… grote kast uit huis (ruimt overigens ook lekker op), een zit-sta bureau aangeschaft en voilà de keukentafel is weer vrij voor privé momenten! Het voelt goed mijn eigen plekje boven.
Nu ik inzie hoe makkelijk ik mij laat afleiden door mijn mobiel en laptop heb ik een nieuwe afspraak met mijzelf gemaakt om deze apparaten buiten mijn bereik te houden op de momenten die ik echt wil studeren. Een uurtje niet bereikbaar… dat gaat mij lukken!
Zes belangrijke tips om weer controle te krijgen over je aandacht op een rij:
1. Maak afspraken over jouw bereikbaarheid
Welke afspraken maak je (met mensen om je heen en met jezelf) over jouw bereikbaarheid?
Waar zitten jouw 3 (afzonderlijke) uren waarin je geconcentreerd werkt/studeert zonder dat je bereikbaar bent? Welke momenten van de dag reserveer jij om een uur lang geconcentreerd aan een taak te werken? Maak hierover afspraken met mensen om je heen (je collega’s, huisgenoten).
2. Zorg voor oplaadmomenten
Wanneer laad jij even jouw concentratienetwerk op? Wanneer gun jij jezelf te dagdromen?
Plan ook een (lunch)wandeling of ga een uurtje fietsen overdag en ga ’s avonds even zitten voor het werk wat jij toch zelfstandig kan doen. Alles wat goed is voor jouw lijf (denk aan slaap, voeding, rust en beweging) is goed voor je brein en dus voor jou en jouw concentratie.
3. Train aandachtig zijn
Concentreren kan je leren. Blijf oefenen je aandacht te richten op één ding. Zie het als een spier die steeds sterker en steviger wordt. Mindfulness en meditatie oefeningen kunnen je hierbij helpen. Je traint zo aandachtig te zijn op één ding (je ademhaling, een deel van je lichaam of je gevoel) in het hier en nu. Dit bevordert jouw concentratie.
4. Scheid tijd en ruimte bij thuiswerken
Zeker wanneer je thuis bent gaan werken is het belangrijk om werk-privé onderscheid te maken in ruimte als ook in tijd.
Richt een werkplek in, zodat je toch op een andere plek bent wanneer je werkt.
Had je voorheen reistijd, dan win je nu deze tijd om bijvoorbeeld een kort ommetje te maken (als is het maar een paar minuten), zodat je omschakelt van privé naar werk en andersom. Zoek ook naar nieuwe (kleine) rituelen in de overgang tussen afspraken, die jou helpen om even te dagdromen. Voorkom dat je continu overgaat van online meeting naar de volgende online meeting, zonder die paar minuten die je voorheen even van plek wisselde, kort in beweging kwam, of spontaan een collega sprak bij het koffiezet apparaat.
5. Maak die belwandeling
Door al het online werken kijken we steeds meer naar onszelf. Even wandelend bijkletsen met je collega’s, zonder dat je tegen je eigen hoofd aankijkt… hoe fijn is dat?!
Als je goed kijkt naar je zakelijke afspraken, welke hiervan kan je ook wandelend doen? Vaak levert dit ook nog de betere inzichten op dan wanneer je achter je laptop blijft zitten.
6. Plan de afspraak met jouzelf
We zijn vaak niet te laat voor een afspraak die je met een collega of klant hebt gemaakt. Maar wel met een afspraak die je met jezelf hebt gemaakt. Plan deze afspraak met jezelf dan ook in je agenda in!
Luisterend naar de podcast over aandacht en concentratie besef ik mij dat ik toch echt niet de enige ben die zich makkelijk laat afleiden en trek ik de conclusie dat ik al aardig op weg ben met het terugpakken van de controle over mijn aandacht. Met nog een week te gaan voor het examen, heb ik er vertrouwen in dat ik naast al mijn dagdroommomenten voldoende concentratie ga opbrengen voor de laatste loodjes.