Suzanne


Ik liep vast in de intensieve zorgen voor én over mijn dochter i.c.m. het alleenstaande moederschap en een fulltimebaan. Ik had last van veel schuldgevoel naar zowel mijn werkgever als mijn dochter. In geen enkele rol voelde ik mij goed genoeg. Ik had het gevoel te falen in beide rollen.
Het hielp mij heel erg om buiten te zijn en te praten tijdens het lopen. Dat vind ik al zoveel makkelijker dan praten in een traditionele setting in een kamertje tegenover elkaar. Het hielp mij ook dat je mijn gedachten goed kon samenvatten en rangschikken en de negatieve denkpatronen eruit haalde om eens goed naar te kijken. Om mij te laten checken of die gedachten wel kloppen.
Ik voel nu minder schuld. Ik doe wat ik kan en dat is soms al goed genoeg. Ik luister meer naar mijn gevoel in beslissingen over mijn dochter en laat mij minder beïnvloeden door de mening van anderen. Ik neem de verantwoordelijkheid en zoek naar oplossingen in plaats van slachtoffer zijn van de situatie. Er zijn nog steeds slechte dagen, maar ik veer sneller terug. Ik heb meer rust in mijn werk. Ook daar voel ik mij minder schuldig.

Vlirdens (Ontwikkeltraject leidinggevenden in People Management)


Bij Vlirdens heb ik leidinggevenden in People Management begeleid naar groei en succes. Onderstaande feedback is een voorproefje van de veranderingen die we samen teweeg hebben gebracht en geeft een indruk van mijn diensten. Een samenwerking en aanpak, die heeft geleid tot individuele groei, maar ook tot verbeterde samenwerking en effectiever leiderschap.
Enkele uitspraken van leidinggevenden over hun ervaringen met mijn traject:
“Ik zocht naar een eenduidig werkproces en handvatten om zijn collega’s te helpen in hun ontwikkeling. Ik realiseerde niet alleen dat, maar ook een betere samenwerking met mijn collega People Managers. We weten nu beter wat elkaars sterke en aandachtspunten zijn, zoeken elkaar makkelijker op en kunnen elkaar versterken. Als constructieve feedback zou ik willen zeggen dat er wellicht meer individuele acties aan sessies gekoppeld kunnen worden, wat de implementatie van nieuwe kennis nog meer bevorderd.”
“Ik wilde praktische hulpmiddelen om mijn collega’s te triggeren en te ondersteunen. Anke gaf mij niet alleen tools, maar ook inzichten om een veilige werkomgeving te creëren. Ik vind Anke een zeer goede coach, ze pikt belangrijke dingen uit een zeer wollig verhaal van iemand. Soms bleef Anke te veel in de rol van facilitator, waarbij ik nieuwsgierig was naar Ankes blik als expert.”
“Mijn doel was om als leider een stap verder te komen en meer structuur in mijn werk te brengen. Dankzij Anke heb ik niet alleen modellen in mijn rugzak, maar ook zaadjes geplant voor toekomstig leiderschap. Vooruitkijkend op onze samenwerking is mijn voorstel in de sessies vooral in te zetten op praktische tips en rollenspelen.”
“Ik wilde beter kunnen leiden en bijdragen aan de groei van mijn collega’s. Anke heeft mij geholpen om mijn rol als leider beter te begrijpen en heeft mij geleerd hoe mijn gedrag het gedrag van mijn collega’s beïnvloedt. Ik hoop in de toekomst nog eens samen met Anke te werken en gebruik te maken van haar coaching skills.”
“Voor Vlirdens was het belangrijk om meer eenduidigheid in People Management te creëren. Anke heeft ons geholpen om gemeenschappelijke doelen te zien en methodieken te implementeren die ons hierbij helpen. Anke heeft een fijne, coachende manier van zaken overbrengen of benoemen. Dat geeft ruimte voor invulling. Anke mag wat mij betreft wel iets kritischer benoemen wat ze ziet en wat ze daarvan vindt.”

Mike


Tijdens mijn werkzaamheden ben ik een aantal keren vastgelopen, omdat bepaalde triggers bij mij werden geactiveerd. Dat zorgde ervoor dat ik onvoldoende in verbinding bleef met mijn collega’s. Ik wilde graag ontdekken waarom dit gebeurde en vooral ook hoe ik hiermee om kan gaan.
We hebben op een hele laagdrempelige manier een aantal lagen afgepeld. Zo kwam ik langzamerhand tot de ontdekking waar deze triggers vandaan komen. Door goed te reflecteren op voorbeeldsituaties heeft dat geleid tot verhelderende inzichten. Vervolgens hebben we besproken hoe ik om kan gaan als dergelijke situaties zich voordoen.
Ik ben nu beter in staat om de triggers te signaleren, deze een plek te geven en daarop te anticiperen. Dit is een proces waar ik bewust mee bezig zal blijven. Voor nu een mooi resultaat.

Marjolein


Op het moment dat wij met elkaar in contact kwamen was ik niet meer in balans. Eigenlijk was ik mezelf een beetje kwijtgeraakt. Ik was ongelukkig in de werkzaamheden die ik uitvoerde en was niet meer in staat om daarover op een constructieve manier in gesprek te gaan met betrokkenen. Dat was vermoeiend. Ik miste de energie om uit deze cirkel te komen en had behoefte aan iemand die me daarin kon helpen. Wat me aansprak in jouw benadering was het fysieke bezig zijn, in de natuur zijn en de open communicatie in het gehele traject. Allereerst. Het wandelen en in de natuur zijn heeft mij ontzettend geholpen. Ik nam letterlijk afstand van de dagelijkse omgeving. Daardoor voelde ik me erg veilig, ongeremd en ook geïnspireerd. Het hielp me om afstand te nemen van de situatie en berusting te vinden in bepaalde situaties.
Jij als coach was vooral een luisterend oor in de eerste gesprekken. Je voelde goed aan dat ik veel te vertellen had en dat dat nodig was voor mijn traject. Je nam daar de tijd voor en kon flexibel schakelen op basis van wat ik vertelde. Op de juiste momenten hielp je me pauzeren en laste je een moment in om oefeningen te doen. In het begin meer zintuigelijk, later theoretisch. Ik reed ik het begin wel eens naar huis met het gevoel: heb ik niet teveel alleen gepraat en hebben we te weinig gereflecteerd. Maar als ik terug kijk naar het geheel dan moest dat voor het proces waarin ik zat. Dat heb je wat mij betreft goed aangevoeld. Zeker aan het einde van het traject nam je meer de lead in oefeningen doen die me heel erg hebben geholpen.
Persoonlijk heb je me helpen erkennen en accepteren wat mijn rol als moeder in het geheel is. En hoe zwaar dat kan zijn. Wat van mij is en wat van een ander. Wat voor mij helpend is en wat niet. En dat de struggles ok zijn en ik niet hoef te vechten daartegen. Super waardevol! Ik heb weer beslissingen met mijn hart genomen. Een richting gekozen die bij me past. Bij wat ik kan én bij waar ik energie van krijg. Ik ervaar een geweldige balans tussen werk en privé en merk dat ik weer met plezier mijn werk doe. Mijn gevoel en ratio zijn weer in balans.

Monique Nelissen (opdracht a.i. Strategisch HR adviseur bij het Hoogwaterschapsbeschermingsprogramma)


Met jouw ervaring en visie heb je ons managementteam waardevolle stappen laten zetten op het gebied van strategisch personeelsbeleid. Wij stelden jou onze hulpvraag in een turbulente periode met veel personele wisselingen. Je kwam, zag wat er nodig was en ging proactief en mensgericht aan de slag. Je hielp ons met prioriteren en knopen doorhakken maar ook door hands on adviezen en inzet. Met jouw open, mensgerichte, positieve stijl was je voor ons van enorme meerwaarde. Inmiddels is onze nieuwe vaste HRM adviseur/business partner door jou ingewerkt en goed van start.

Julia


Hoe houd ik mijzelf in balans, ondanks de dingen die op mij afkomen? Dit was mijn hulpvraag, waarmee ik gelukkig met jou in contact ben gekomen. Ik had en heb privé veel op mijn bordje en veel ballen in de lucht te houden. Dus wilde ik op tijd bijsturen en niet pas na de bocht.
De gesprekken met jou hielpen mij steeds even de pas op de plaats te maken en te reflecteren op mijn handelen met als focuspunt de status van mijn balans. In onze gesprekken hielp jij mij die reflectie te formuleren, te voelen. Jij hielp mij dan aan de hand van theorie of een benadering de realiteit te voelen en mij verder te helpen in mijn zelfbeeld en richting een vervolgaanpak. Wat ik zo fijn vond is dat je nooit oordeelde over de dingen die ik zei. Je stimuleerde mij vooral in mijn zelfreflectie. Dat doe jij heel vertrouwd, veilig. Het wandelen draagt ook bij aan het toelaten van mijn gevoel en het kunnen vertellen van situaties. Jij helpt hierbij om dingen vanuit een ander perspectief te benaderen en dat is voor een denker zoals ik ben echt wel goed.
Ik ben een zware achtbaan van emoties doorgegaan de afgelopen maanden, waarin wij ondertussen regelmatig gesprekken hadden. Dat maakte dat ik bewust en met een zeker balans die tijd ben doorgekomen. Dit geeft mij zelfvertrouwen en moed naar de toekomst toe. Waarbij ik mij realiseer dat ik zal moeten blijven waken op het houden van focus op mijn balans, met alles wat wel of niet op mij afkomt in mijn leven. Ik ga dat nu proberen zonder onze gesprekken als ijkpunt. Ik ben je heel dankbaar en ga je zeker missen!

Evelien Baas (faciliteren team Risicobeheersing Veiligheidsregio IJsselland)


Ik kende Anke al als een kundig, professionele, verbindende en toegankelijke wandelcoach. Afgelopen dinsdag heb ik mogen ervaren hoe Anke als procesbegeleider minstens zo goed in haar vak is. Samen hebben we een teamdag voor het Team Risicobeheersing van Veigheidsregio IJsselland mogen begeleiden. Wat een energie en aandacht voor zowel het proces tot in detail als ook de individuele deelnemers. Anke verstaat de kunst van verbinden. Ze sluit aan bij dat wat er is en durft te prikkelen. Haar scherpe observaties en resultaatgerichtheid hebben het team geholpen afspraken te maken voor de volgende stap in hun reis naar 2025.

Jan


Ik wilde niet weer één of andere cursus of opleiding, maar coaching gericht op mijn persoonlijke ontwikkeling. Het zat mij dwars dat ik bij meerdere opdrachten werkinhoudelijk wel eens tot conflicten kwam met opdrachtgevers. Tegelijkertijd waren diezelfde opdrachtgevers na afloop van de opdracht zeer enthousiast en reed ik bijna fluitend naar huis. Wat ik mij afvroeg was waarom dit enthousiasme niet eerder kon plaatsvinden? In contact met hoger management ervaarde ik regelmatig wrijving en sloeg ik dicht. Graag wilde ik kunnen meedenken en meedeinen met mijn klant.
In het coachtraject heb ik mij open moeten zetten en kwetsbaar opgesteld. Wat mij hielp was dat je goed wist in te prikken en doorvroeg. Dit heeft bij mij geresulteerd dat ik op een andere manier naar zaken ben gaan kijken en anders lastige gesprekken aanga. Wat mij ook goede inzichten gaf, was het laten spreken van mijn ‘innerlijke vriend’, een andere ‘ik’ als het ware. Tijdens onze sessies vond ik de rust hiervoor en ik blijf nog steeds werken aan mijn realisaties.
Ik heb mijzelf sterker weten neer te zetten en ervaar meer regie in mijn werkzaamheden. Zo heb ik bij mijn laatste opdracht, na het opmerken van een te lage veranderbereidheid in de klantorganisatie, het advies gegeven mij juist niet te gaan verlengen. Vervolgens heb ik deze opdrachtgever om feedback gevraagd en terugontvangen dat zij het jammer vinden dat ik niet wilde verlengen én dat dit hen wel heeft wakker geschud.
Persoonlijk vond ik het zeer goede coachsessies en ben ik erg tevreden over jouw aanpak. Ik wens jou veel succes voor de toekomst.

Naomi


Ik zocht opnieuw balans: ik wilde beter om kunnen gaan met mijn chronische aandoeningen, meer rust hebben en acceptatie ervaren in mijn hoofd.
Het buiten in de natuur lopen had voor mij een soort helend effect. Iets wat ik niet had verwacht! Daarbij voelde ik dat ik open kon zijn bij Anke. Anke is net als ik ook een snelle denker. Ik vond het fijn dat zij mee kon komen in mijn snelle denken.
Ik heb meer rust gekregen en het lukt mij beter om dingen los te laten en ‘nee’ te zeggen. Ik durf nu ook te kijken naar wat goed voor mij is, ook al is dat niet altijd leuk voor een ander. Ik kom meer op voor mezelf! Ten aanzien van mijn werk ervaar ik nu meer ruimte in mijn hoofd, waardoor ik ook durf te kijken naar wat ik graag zou willen en welke stappen ik zakelijk gezien nog wil maken.

Elizabeth


Ik ervaarde geen rust meer in mijn vrije tijd. Mijn hoofd bleef maar malen. Ik zat in een flow van hard werken en bleef vooral doorgaan. Verlangend naar innerlijke rust kwam ik op het idee om met een professional te gaan praten. Niet iemand die diep in mijn verleden zou gaan graven en oud zeer zou oprakelen, maar iemand die met mij gesprekken zou voeren waarmee ik kleine stappen vooruit kon zetten in het heden. Mijn collega’s adviseerden mij met een wandelcoach te gaan praten i.p.v. een psycholoog.
Ik ben een open en intuïtieve vrouw. Tijdens de sessies kwam ik in stilte dicht bij mijn eigen gevoel en bij de antwoorden die diep in mij liggen. Ankes oefeningen in de natuur hielpen mij hierbij. Zo vond ik de ontspanningsoefeningen in het bos fijn, die mij heel bewust maakten van mijn lichaam, de stappen die ik zet en de prachtige bomen om mij heen. Dit hielp mij in het moment zelf te zijn. Ook sprekend vond ik oefeningen met natuur associaties en visualisaties om te komen tot inzichten en realisaties op vraagstukken waar ik mee zat. Bijvoorbeeld een oefening met 3 cirkels in de aarde, representatief voor het Gevaar-, Jaag- en Kalmeringssysteem, maakte heel inzichtelijk waar ik meer prioriteit aan wilde geven. Of het erbij halen van een ‘innerlijke vriend’ op die momenten dat mijn innerlijke criticus hard (tegen)werkt en zo mijzelf ook een compliment te geven.
Het hielp mij dat Anke mij vroeg om betekenis te geven aan bepaalde dingen die naar boven kwamen. Ze maakte koppelingen tussen gebeurtenissen uit het verleden met het heden. Verder kreeg ik complimenten over hoe ik het tot nu toe had gedaan. Dit deed mij erg goed. Ik voelde mij gehoord en gezien. Ze was op zulke momenten aardiger dan dat ik tegen mijzelf was.
Ik heb bereikt dat ik milder naar mijzelf toe ben en mijn grenzen goed aangeef aan anderen. Ik begrijp nu dat ik ondanks tegenslagen heel sterk uit mijn scheiding ben gekomen. Ik zorg ervoor dat ik rustmomenten inplan (nog steeds is dit soms moeilijk) en ik vraag om hulp aan anderen als ik vastloop. Mijn leven voelt op dit moment minder zwaar aan.

Marloes


Ik wilde weer meer mijzelf zijn! Daarom wilde ik dit traject, na een periode met veel medische zorgen om onze jongste zoon. Ik was mijzelf wat verloren, leefde in angst en ik was mij niet meer bewust van mijn eigen ik. Emotioneel was ik onstabiel en ik herkende mijzelf niet in mijn reacties en gedrag.
Het heeft mij ontzettend geholpen dat we actief waren tijdens onze afspraken. Niet in een kamertje te komen zitten, fijn! Ik vond het prettig om te lopen, de beweging, en ook de aandachtsoefening aan het begin van iedere afspraak hielp mij om in het hier en nu te komen, te landen in de omgeving.
Fijn ook dat jij als coach de leiding nam, zo ook welke route we liepen. Dit zorgde ervoor dat ik mij kon richten op mijzelf en mijn zorgen kon uiten.
De gesprekken met jou waren heel fijn: het waren gesprekken die we samen hadden, niet alleen van mij. De input, feedback en reflectie tijdens onze gesprekken verliepen heel prettig en soms bijna ongemerkt... als vanzelf. Je hebt een luisterend oor en reageert prettig op situaties die ontstonden of die ik graag wilde bespreken.
Ik heb mijn blik weer vooruit, ik kijk ook letterlijk niet meer naar de grond als ik loop! Mooie dingen kan ik weer zien. Ik kan ook weer voelen wat ik nou juist zo belangrijk of fijn vind en de mooie omgeving om mij heen waarnemen. De tijd gaat niet meer aan mij voorbij. Ik leef niet meer alleen naar bepaalde data toe maar leef in het nu. Ik ben weer meer de moeder die ik wil zijn voor (al) mijn kinderen. Kan ook weer kijken naar de toekomst en zelfs plannen of keuzes hierin maken. Ik ben mij bewust geworden van hoe om te gaan met situaties die ik moeilijk vind. Emotioneel voel ik mij weer stabiel!

Mariëlle


Er schuurde iets in mijn werk. Ik voelde dat wel, maar ik kreeg niet helder wat het was. Waar zat de angel? Daar wilde ik graag achter komen en iets aan doen.
Het buiten wandelen deed me goed, omdat het luchtiger praat. Het hielp mij bij het beter voelen en niet alleen rationeel naar oplossingen te zoeken. Die kwamen gaandeweg het lopen toch wel. Je bood mij voldoende ruimte om de dingen zelf helder te krijgen met de juiste vragen. De ankers die je me liet benoemen in de natuur, helpen om dat wat er gezegd is beter te onthouden. Ik vond het fijn dat ik bij jou ook zonder gene kon spreken over spiritualiteit.
Dankzij jouw aanpak werd ik me bewust van mijn doen en laten op mijn werk. Dit hielp om keuzes voor mezelf te maken. Ik kan het iedereen aanraden dat vooral te doen.
Waar ik nu ben? Aangekomen, aangekomen bij mezelf. Na een van onze gesprekken liep ik toevallig naar het begin van een roeibaan, naar de startplekken. Een overweldigend gevoel van thuiskomen overviel me. Hier ben IK. Hier sta IK. Hier ben ik aangekomen. Wat fijn! En ook: nu door. Gewoon de volgende stap.

Carmen


Ik voel dat ik er weer sta. Hoofd en hart zijn weer helemaal afgestemd. Ik gun mezelf steeds een beetje meer aandacht en weet wanneer het nodig is om daarmee de balans goed te houden.
De reden dat ik het traject samen met jou inging was omdat ik al een tijdje voelde dat de balans wat aan het wegzakken was. Te lang, te druk en toen kwam daar ook nog het overlijden van mijn vader overheen. Daar waar ik altijd vanuit hart en hoofd kon handelen en doen lukte me dat niet meer. Het voelde alsof ik geen grip meer had. Ik voelde me niet senang meer.
Wat me hielp in dit traject was je open houding en blik. Je luisterend oor en daarna de vertaling naar een groter geheel. Gewoon vanuit kleine oefeningen kijken naar bijvoorbeeld de verschillende systemen van waaruit we handelen. Vanuit jouw reflectie was ik in staat om even op een afstand naar mezelf te kijken. Wat maakte dat het evenwicht kwijt was.
Ik vind dat je enorm goed luistert maar ook in staat bent om flexibel de sessie in te vullen als het nodig is en dat gaf iedere keer weer ruimte aan het moment.
Wat mij ook hielp was het lekker buiten zijn. Frisse lucht, mooie natuur… je wist mooie plekjes te vinden en het werd echt even een momentje aandacht voor mezelf.

Floor


Ik wilde weer in contact komen met mijn emoties, want ik merkte dat ik mijzelf heel makkelijk kon ‘uitschakelen’. Mindfulness als onderdeel van jouw wandelcoaching sprak mij dan ook erg aan. Het bevorder te leren luisteren naar jezelf. Dit wilde ik ervaren. Mijn baas gaf wandelcoaching als tip aan mij mee n.a.v. mijn burn-out. In eerste instantie gaf ik hier niet gelijk gehoor aan, omdat ik hier te weinig energie voor had en mij eerst wilde focussen op het verbeteren van mijn fysieke klachten. Toen het weer wat beter ging, merkte ik dat ik toch wel behoefte had aan houvast en een uitlaatklep (gesprekspartner), aangezien mijn partner ook uitgevallen was met burn-out klachten. Het sprak mij daarnaast erg aan dat we al wandelend zaken zouden bespreken, want op een stoel zitten en over mezelf praten is niets voor mij!
Wat mij erg hielp is jouw manier van ‘systematisch doorvragen’ om zo tot de kern of nieuwe inzichten te komen. Met een standaard antwoord komen, waarmee de zaken snel zijn afgedaan, zou een weg zijn die ik gemakkelijk insla. Maar door jouw doorvragen, werd ik gedwongen mijn situatie vanuit andere invalshoeken te bekijken. Ik vond het soms ook moeilijk dat doorgezaag, waarmee ik dan buiten mijn comfortzone ging in denken en opmerken. Uiteindelijk leverde dat mij wel veel meer op!
Het wandelen hielp daarnaast enorm, vooral in een rustige bosomgeving, waardoor ik mijzelf makkelijker kon uiten. Het was fijn dat je de oefeningen een fysiek karakter meegaf. Dit maakt dat ik ze meer doorleefde en ze zo beter herinner. Ook jouw positiviteit en enthousiasme vond ik erg aanstekelijk. Dit hielp mij om open te zijn over mijn gevoelens en gedachtes.
Het coachtraject heeft mij voornamelijk meer compassie naar mijzelf gebracht en ik heb geleerd meer ruimte te geven aan het kwetsbare gedeelte in mij. Tevens heb ik geleerd grenzen te stellen en af en toe lekker voor mezelf te kiezen. Dit helpt mij in mijn herintegratietraject, waarin ik mijn uren langzaam opbouw.

Nienke


Ik merkte dat ik het soms wel erg vond kabbelen in mijn leven. Niet alleen omdat er (deels door corona) weinig levens veranderende momenten en spannende gebeurtenissen zijn. Ik merkte het ook in mijn gevoelsleven. Emoties vind ik best ingewikkeld, om te ervaren en toe te laten. In dit coachtraject wilde ik ontdekken of ik daar zelf invloed op had om meer te voelen, zowel de fijne emoties zoals blijdschap, als de lastigere zoals verdriet.
Van mijn werkgever kregen wij 3 coachsessies cadeau, die je mocht inzetten voor je persoonlijke ontwikkeling. Heel fijn! Daardoor was de stap voor mij kleiner om zoiets een keer te proberen. Een wandelcoach leek mij fijn, omdat ik dacht dat ik daardoor wat makkelijker zou kunnen praten dan wanneer je tegenover elkaar zit. Daarnaast hou ik gewoon van wandelen en de natuur.
De coaching hielp mij om nog iets dieper te gaan en mij bewuster te zijn van mijn patronen. Het gaf mij het zetje om er ook echt mee aan de slag te gaan. Anke hielp door goede vragen te stellen en ook positieve feedback te geven over wat ik goed deed. Ik vond het fijn om van een neutrale omstander te horen dat ik op de goede weg ben, vooral op momenten dat ik te kritisch naar mijzelf ben. Ik had het idee dat Anke mij echt begreep. Daarnaast hielpen de oefeningen in de natuur ook erg. Dat iets als een boom beschrijven mij zo’n inzicht en gevoel kan geven, vond ik best bijzonder. Dat had ik echt niet verwacht, omdat ik niet zweverig ben. Gelukkig is Anke dat ook niet en weet zij zulke oefeningen nuchter en heel open aan te bieden, wat ik heel fijn vond.
Dit traject heeft me meer inzicht gegeven in mijn (on)bewuste gedachtes en patronen. Het gaf mij het zetje om wat vaker uit mijn comfortzone te stappen (maar nog steeds dicht bij mezelf te blijven) : om gesprekken die ik spannend vind wel aan te gaan en een keer iets anders te proberen dan ik altijd doe. Ik ben dichterbij mijn gevoel gekomen door te praten over hele persoonlijke onderwerpen en in te zien dat kwetsbaar durven zijn juist relaties versterkt. Ik zal wellicht nooit een ‘gevoelsmens’ worden. Tegelijkertijd besef ik door dit traject weer extra dat er ook een kracht zit in het beheersen van gevoelens. Doordat ik een aantal keer echt wél emoties heb ervaren – tijdens de sessies en in de tussenperiodes – heb ik alleen maar zin om daar nog meer van te ontdekken. In de komende tijd zal ik dus nog zeker verder onderzoeken wat mijn verlangens zijn en hoe ik die meer kan verwezenlijken. De ervaringen in dit traject en de vragen die Anke stelde helpen mij daar zeker bij.

Gido


Bij een opdracht van mijn werkgever liep ik helemaal vast. Ik kon er niet meer tegen en kreeg daarbij burn-out achtige klachten. Om die reden heeft mijn werkgever mij Anke aanbevolen. Na een kennismakingsgesprek zijn we samen een coachtraject ingegaan.
Wat mij ontzettend heeft geholpen is het luisterend oor dat je hebt gegeven. Door de vragen die je stelde en de opdrachten die wij hebben gedaan, heb je mij heel erg bewust gemaakt van mijn eigen vermogen om dingen te kunnen relativeren.
Tijdens de wandelsessies en de tussenliggende periodes heb ik mijn innerlijke rust weten te vinden, waarmee ik nu veel beter zaken kan plaatsen en relativeren. Ik ben mij nu meer bewust van wat ik doe, wie ik ben en wat ik kan. Ben ik dan nu klaar? Ik zal ervoor moeten blijven zorgen dat ik mijn momenten pak voor de rust, voor mijn thuissituatie en voor mijn werk. Hierbij heb ik geleerd om duidelijke grenzen aan te geven. Uiteindelijk levert mij dat meer op dan wanneer ik maar door blijf gaan.

Meindert Hart (faciliteren teamdag team Digitale Ontwikkeling Blink)


We hebben Anke uitgenodigd om te ondersteunen bij de teamdag van team Digitale Ontwikkeling. We zijn een enthousiast en groeiend team dat met inrichtings- en procesvraagstukken bezig is. Anke heeft meegedacht over de opzet van de dag, ons gefaciliteerd in het terugkijken op realisaties, evalueren en vooruitblikken en geholpen bij te bedenken welke (kleine) stappen ons kunnen helpen in deze fase. Door haar aanwezigheid kon ik als teamleider deelnemen in discussies of juist luisteren naar ieders input zonder het proces te hoeven begeleiden. Daarnaast zorgt Anke voor verhelderingsvragen, breekt in als het proces daarom vraagt. Ze voelde de groep goed aan en zorgde voor een fijne, open sfeer. Deze dag heeft ons focus en goede input gegeven voor onze vraagstukken en teamgenoten hebben elkaar beter leren kennen. Erg geslaagd en blij met Ankes ondersteuning!

Tess


Onderbewust wist ik het denk ik al, maar ik wilde bevestiging. De werkplek waar ik zit past niet bij mij en ik was zoekende hoe ik daar verandering in kon brengen. Ik wilde ook feedback krijgen op hoe ik dingen op het werk ervaar en hoe ik daarmee omging. Een collega raadde mij aan om te starten met coaching.
Jij bent absoluut helpend geweest. Jouw vragen hielpen mij te reflecteren op situaties in mijn werk waardoor ik het weer helder zag. Door de oefeningen heb ik goed inzicht gekregen wat ik echt wil. Dit heeft er ook voor gezorgd dat ik dat heb gedeeld in sollicitatiegesprekken. Doordat ik zo specifiek ben geweest, denk ik dat ik nu een baan en werkgever krijg die veel beter bij mij passen.
Eigenlijk heb ik in een heel korte tijd de situatie waarin ik zat veranderd. Hoewel ik nog even moet afwachten kijk ik erg uit naar mijn nieuwe baan en het moment waarop ik weer met nieuwe energie daaraan kan beginnen.

Mike


Ik wilde inzichtelijk hebben wat ik nou eigenlijk wilde met mijn werk. Ik voelde hierover onzekerheid. In het coachtraject ging ik op zoek naar wat werken met plezier voor mij betekent en hoe ik hier vorm aan kan geven, zodat ik mijn wens beter kan vervullen.
Jij kon duidelijk door dingen heen prikken en stelde de juiste (moeilijke) vragen om mijn gedachtegang op het juiste spoor te krijgen. Sommige oefeningen vond ik in het begin wat abstract en lastig uit te voeren. Toch was het goed dat ik deze wel heb gedaan. Het zorgde ervoor dat ik echt vanuit verschillende invalshoeken vraagstukken heb onderzocht en er zoveel mogelijk naar boven kwam.
Ik heb nu duidelijk voor ogen wat mijn prioriteiten zijn in wat ik wil qua werkzaamheden en ook beloning. Ook heb ik duidelijke handvatten om dat te realiseren. Daarbovenop heb ik nu ook nog een paar tools in mijn arsenaal om mijn rust in het dagelijkse doen en laten terug te vinden.

Faciliteren spelers/directies podiumkunstensector Amersfoort


Anke heeft een aantal spelers/directies uit de podiumkunstensector Amersfoort in een drietal sessies begeleid om gezamenlijk een visie op de toekomst van de podiumkunsten te formuleren. Anke heeft zich enthousiast, snel en ervaren georiënteerd op onze specifieke materie en aan de hand van een model de procesbegeleiding voortvarend ter hand genomen. Haar enthousiasme, analytisch vermogen en persoonlijke betrokkenheid in combinatie met de nodige afstand om het proces te kunnen begeleiden heeft ons daarbij zeer geholpen. (Friederike Weisner, Harold Warmelink)

Roos


Ik vond het echt super hoe snel jij kan zien hoe iemand in elkaar zit. Je wist de juiste oefeningen aan te reiken en gesprekken te voeren. Het was heel relaxed en je legde de vinger al snel op de juiste plek.
Daadwerkelijk dingen veranderen vind ik altijd heel moeilijk, maar met jou als een stok achter de deur, heel fijn! Meteen na de coaching heb ik veranderingen toegepast. Kleine stapjes helpen!
Ik vind het tof dat mijn werkgever deze handreiking heeft gedaan. Want het is altijd goed om jezelf te blijven ontwikkelen. Ik weet ook dat ik nog heel veel kan leren...

Michel


Tijdens een opdracht kostte het mij heel veel moeite om mijn emoties onder controle te houden, waardoor ik richting een burn-out ging. Ik had last van doordraaiende gedachtes en ik kon moeilijk in slaap komen, sliep slecht en had concentratieproblemen. Mijn werkgever bood mij hiervoor hulp aan. Ik heb dit met beide handen aangepakt.
De boswandelingen waren erg prettig en ik keek daar elke 3 weken echt naar uit. Fijne aanpak hoor! Veel fijner als op een kantoor in een ruimte je verhaal doen. Het hielp mij erg dat je veel doorvroeg, waardoor ik met de neus op de feiten werd gedrukt en het besef en inzicht kreeg dat echt niet alles fout ging en dat het op een aantal vlakken ook logisch was dat het fout kon gaan.
Ik heb bereikt dat ik nog beter aanvoel wanneer een bepaalde emotie zich voordoet of voor kan doen en hoe ik daarmee om kan gaan. Je hebt mij verschillende hulpmiddelen aangereikt, die mij helpen goed om te gaan met opkomende emoties voordat er een probleem ontstaat. Bijvoorbeeld: de interne vriend, inzicht in hoe de 3 systemen (gevaar-, jaag- en kalmeringssysteem) werken, het vieren van successen ook al zijn deze klein en niette vergeten echt ruimte maken voor mijzelf.
Hartelijk dank voor alle tips en tricks die ik tijdens onze zonnige, regenachtige, sneeuwachtige, koude en warme wandelingen heb gekregen! Ik zal zeker regelmatig jouw verslagen terugzoeken en nalezen om zo scherp te blijven.

Krista


Na een jaar leven in Corona tijd, had ik het gevoel een soort van ‘vast’ in mijn hoofd en omgeving te zitten. Ik had daarom behoefte om met iemand met te praten die mij verder op weg kon helpen. Door het stellen van de juiste vragen heb jij me geholpen om mijn gedachten te structureren, waardoor ik weer verder kan met voor mij belangrijke thema’s. Je bent een hele fijne en natuurlijke gesprekspartner en hebt me op een natuurlijke wijze laten nadenken over bepaalde onderwerpen. De wandelingen waren super. Je hebt mij meegenomen naar 3 mooie plekken en onze gesprekken hebben er voor gezorgd dat ik weer kritischer kijk naar wat ik wil en belangrijk vind.

Jelle


Ik probeer elke dag een wandeling te maken, dus toen ik het aanbod las van mijn werkgever om gebruik te kunnen maken van een (wandel)coach was voor mij de beslissing snel gemaakt. Anke kiest prachtige plekken uit om te wandelen en we hadden ook nog eens de mazzel dat we prachtig weer hadden, van sneeuw tot zon. Ik vond het heerlijk om een goed gesprek te voeren terwijl we aan het wandelen waren. Door de vragen die Anke stelde zette ze mij aan het denken: wat is belangrijk voor mij? Waarom doe ik de dingen die ik doe? Hoe kan ik de balans vinden (en houden) tussen werk en privé? Na een uur wandelend praten, reed ik elke keer terug naar huis met nieuwe inzichten en vragen om eens over na te denken. Door de interval van 3 weken tussen de wandelingen, heb ik de tijd gehad om na te denken over wat we besproken hebben, waardoor de vervolggesprekken tot meer verdieping leidde. Ik kan het echt iedereen aanraden. Anke is (naast gewoon een heel leuk mens) goed in scherpe vragen stellen en door te vragen. Ze is in staat een spiegel voor te houden en zorgt ervoor dat aan het eind van de wandeling daadwerkelijk iets in beweging is gezet. En dan heb ik het niet alleen over de fysieke activiteit van het wandelen;-).

Jorg


Ik wilde graag met iemand praten op een laagdrempelige manier. Wandelcoaching sprak mij daarom erg aan. Mijn voornaamste doel was om eens te bekijken waar ik energie van krijg in mijn werk en waar minder. Ook wilde ik graag mijn concentratie verbeteren.
Ik voelde meteen dat ik alles met jou kon bespreken! Op een heel aangename manier maak je alles bespreekbaar. Je hebt mij geholpen door oprechte interesse te tonen in mijn situatie en mij goede oefeningen te laten doen, waardoor ik heb geleerd om anders te denken in situaties die minder comfortabel zijn op het werk.
Even ‘luchten’ in deze gekke periode vond ik fijn. Behalve de fijne wandelingen heb ik bereikt dat ik op mijn werk meer tijd krijg voor creativiteit. Dat ik daar energie van krijg, kwam mooi naar voren tijdens onze gesprekken. Ook heb ik geleerd minder streng te zijn voor mezelf en dat fouten maken erbij hoort.

Astrid


Ik zag het als een mooie kans de handreiking van mijn werkgever om een paar gesprekken met een coach te voeren. Ik ben in Corona-tijd gestart binnen een organisatie en dat maakt het lastiger om mijn plekje te vinden, zowel sociaal als binnen mijn werkzaamheden. Dat komt mede doordat er simpelweg weinig momenten van feedback of gewoon kletsen zijn, om voor mijzelf te kunnen bepalen of ik de goede kant op ga en of dat ook de kant is die ik op wíl gaan. Ik vond het fijn dit met jou te bespreken, mijn verhaal te delen. Je hebt geen belang bij de uitkomst en je hebt ervaring met coachen van mensen die rondlopen met dit soort vragen.
Ik kijk terug op drie hele fijne gesprekken, waarin we veel verschillende dingen hebben kunnen bespreken (waarschijnlijk juist omdat ik geen concreet vraagstuk of probleem had). Voor mij hielpen jouw vragen om situaties vanuit een ander perspectief te benaderen. Hierdoor zag ik in dat sommige dingen eigenlijk reuze meevallen. Dit heeft mij bewuster gemaakt dat alles meerdere kanten heeft.
Ik geloof dat ik nu realistischer in het geheel ben gaan staan. Ik ben bewuster geworden van verschillende drijfveren en belangen van mensen om mij heen en hoe ik mijzelf hierdoor soms negatief laat beïnvloeden. Maar, belangrijker, het lukt mij nu om hier iets positiefs van te maken.
Werken vanuit huis maakt het nu lastiger om mensen te kunnen lezen. Wanneer ik dan geneigd ben iets negatief op te vatten, helpt het mij om mij in de ander en zijn of haar belevingswereld te verplaatsen. Ik weet nu hoe ik dat het beste kan doen. Overigens kan ik dan nog steeds concluderen dat ik nou eenmaal niet op één lijn zit. Leren accepteren van verschillen heeft mij zeker geholpen om zaken makkelijker naast mij neer te leggen.

Tijn


Ik had behoefte om met iemand te praten die ik niet ken, iemand die mij ook objectieve en eerlijke feedback kan geven over bepaalde (werk)situaties.
Het wandelcoachtraject hielp mij bepaalde zaken in perspectief te zetten. Door het wandelen kreeg ik even ademruimte om niet naar mijn laptop/telefoon te hoeven kijken. Even in het hier en nu zijn. Ik was niet met mijn werk bezig en kon zo zaken op een rijtje zetten. Actief wandelen helpt mij daarbij.
Je hebt goed naar mij geluisterd en je gaf nuttige pointers waar ik rekening mee kan houden om het mezelf wat makkelijker te maken. Met name dat ik wat zachter voor mezelf mag zijn, vond ik fijn om te horen.
Ik heb bereikt dat ik wat meer pauzeer in mijn dagelijks werk en ik probeer bewust adempauzes te nemen. Daarnaast overzie ik bepaalde situaties wat scherper dan ik deed, door soms een stap terug te nemen. Ook weet ik dat ik soms de moed bij elkaar moet rapen in bepaalde gevallen, maar dat dit zich op termijn wel uitbetaald. Daar voel ik mij dan vervolgens beter door. Ik merk dat dan direct in mijn gemoedsrust.
Met 3 sessies konden we misschien niet helemaal de diepte ingaan, maar volgens mij hebben we door je vraagstelling veel geraakt. Je bent lekker jezelf en ik vond het leuk!

Elise


Ik wilde mij zekerder voelen op werkgebied en kijken welke loopbaanmogelijkheden er voor mij waren. Mijn leidinggevende merkte op dat ik niet hield van de ‘officiële gesprekken’ die aan het bureau plaatsvinden. Zo kwam ik bij wandelcoaching.
Het geeft mij een soort rust en openheid om in de natuur te bewegen en na te denken. Het wandelcoachtraject heeft mij geholpen om op een andere manier stil te staan bij verschillende situaties. Anke kan op een prettige manier verschillende standpunten belichten. Als ik iets kwijt wilde dan was daar ook altijd ruimte voor.
Ik heb meer inzicht gekregen in mijn eigen manier van aanpakken en communiceren. Door mij kwetsbaarder op te gaan stellen, mijn gevoelens en gedachtes meer te delen, merk ik dat ik krachtiger overkom. Ik voel mij nu zelfverzekerder. Wat ik zelf zag als zwakheden kan ik juist inzetten als kracht.
Ook heb ik gekeken naar de aspecten in mijn werk die mij werkplezier geven, naar mijn talenten die ik graag inzet en waarden die ik belangrijk vind. Zo heb ik stilgestaan bij alle mogelijkheden die ik nog zie op loopbaangebied.

Leonoor


Al enige tijd was ik niet meer mijzelf: ik was mijzelf een beetje kwijt, de controle kwijt. Ik werd ook op momenten emotioneel, terwijl ik dat normaal nooit werd.
Voor mij hielp het wandelen door de bossen met Anke en de vragen die zij stelde, waarmee we concrete voorbeelden uit de praktijk hebben besproken en geanalyseerd. Anke is een rustig en prettig persoon, wat mij een veilig gevoel gaf.
Ik voel mij weer sterk, zelfverzekerd en ik ben niet meer zo kwetsbaar. Ik kan de ‘wereld’ weer aan!

Linda


Anke is een frisse en energieke dame.
Mijn coachvraag was gericht op leren ontspannen om te gaan met alleen zijn en zo mijn batterij weer op te laden. Best een zwaar onderwerp en Anke heeft mij verder geholpen op een leuke, lichtvoetige manier.
We hebben veel behandeld in de wandelingen. Anke kon mijn verhaal goed samenvatten en de draad ook terugpakken als ik afdwaalde. Ook pakte ze mijn feedback tussentijds goed op. Zo gaf ik haar aan soms te voortvarend te zijn, waarna ze mij meer liet komen en ook meer ruimte gaf voor stiltes, die ik als heel helpend heb ervaren.
Ik wens Anke veel voorspoed in haar carrière, want dat verdient ze dubbel en dwars, zeker ook qua inzet!

Moniek


Door op pad te gaan met Anke als wandelcoach wilde ik inzichten en inspiratie opdoen voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, ‘op afstand’ van mijn dagelijkse bezigheden mijn hoofd leeg maken en tijd nemen voor mezelf. Ook was ik nieuwsgierig naar het verloop van wandelcoaching.
Tijdens onze wandelingen creëerde Anke een positieve setting. Haar manier van coachen in de buitenlucht en de natuur heb ik als ondersteunend en helpend ervaren. Ze stemt goed af en weet iedere keer weer een mooie variatie aan opdrachten in te brengen, zowel in vragende vorm als in de vorm van doe-opdrachten, waarbij we ook gebruik maakten van de natuur. Tijdens ons gesprek gaf ze goede feedback en reflecties. Anke luisterde goed naar mij en ik had het gevoel dat zij mijn denkproces als het ware ‘voedde’  door haar tussentijdse samenvattingen, het toetsen van indrukken en haar scherpe vragen. 
De wandelcoaching heeft mij inspiratie en meer inzicht gegeven in mijn persoonlijke ontwikkeling, in de factoren die maken dat ik werkplezier ervaar en ik heb de bevestiging gekregen dat ik tot rust kom in de natuur. Kortom: ik bruis weer extra!

Mirjam


Vanuit zelfstandig ondernemerschap wilde ik weer in loondienst gaan. Ik wilde in beeld brengen waar ik nu echt gelukkig van word, zowel werk inhoudelijk als het soort bedrijf.
Met verschillende oefeningen hebben we deze vraag benaderd en vervolgens besproken. Dit gaf mij inzichten. Ik heb nu een duidelijk beeld in welke werkomgeving ik mij prettig voel en wat bij mij past. Ook heb ik handvatten gekregen om bepaalde (ontwikkel)punten op te pakken.
Ik heb mijn coachingstraject met Anke als zeer nuttig ervaren. Heel fijn vond ik het ook dat het traject specifiek op mijn behoeften werd ingestoken, waardoor er veel ruimte was om dieper in te gaan op mijn persoonlijke ontwikkeling. Deze manier van coachen, door middel van wandelingen in het bos en Anke haar prettige manier van werken, maakte het voor mij makkelijk om mijzelf open te stellen.

Adriaan


Ik heb het wandelcoachtraject als erg waardevol ervaren. Anke heeft een open persoonlijkheid, wat voor mij prettig werkt. Ik ben een enorme natuurliefhebber en kom dus al veel buiten. Daarom sprak wandelcoaching mij aan. Alleen ben ik daardoor nogal gefocust op de omgeving, terwijl bij wandelcoaching het juist ook gaat om wat er intern allemaal gebeurt. Anke heeft mij goed geholpen om ook de aandacht naar binnen te richten.
Erg waardevol was voor mij de basiswandeling bij de start, wat mij bewuster maakte hoe ik mij voelde en waardoor ik echt kon landen in het moment. De oefeningen met de objecten uit de natuur die we tegenkwamen werken onverwachts goed. Bijvoorbeeld de oefening met 3 bomen waar de ene boom stond voor het verleden, de tweede voor de huidige situatie en de derde voor de situatie waar ik naar toe wil. Door daar ook echt te gaan staan kon ik ook echt ervaren hoe dat voelt. Dit hielp mij dingen in perspectief te zien.
Het coachingstraject gaf mij inzicht in wat ik echt wil met mijn werk en hoe ik mijn loopbaan zoveel mogelijk kan laten samenvallen met wie ik ben. Ik beveel het iedereen die met dingen worstelt en zich verder wil ontwikkelen aan. Zeker ook natuurmensen, omdat zij vaak gefocust zijn op de omgeving, zoals een vogelaar als ik.

Maaike


Ik zat vast in bepaalde denkpatronen, negatieve denkpatronen. En ik wist niet goed waarnaar ik op zoek was qua baan. Eigenlijk überhaupt de vraag waar ik gelukkig van word, kwam al snel naar boven.
Anke was echt een gesprekspartner. Sommige oefeningen hebben mij gerealiseerd dat ik soms erg vast loop in mijn hoofd. Vooral negatieve gedachtepatronen. Doordat Anke het op een positieve manier benaderde werd het meer behapbaar voor mij. Vooral bepaalde angsten bekijken vanuit verlangens, waardoor ik minder kritisch ben naar mezelf. Hier kan ik nog meer mijn innerlijke vriend erbij halen. Sowieso heeft het mij geholpen in deze moeilijke periode om wandelend en met vragen en oefeningen met iemand te praten. Hierdoor realiseerde ik mij beter dat ik niet gelukkig werd van mijn relatie. En ook dat mijn wensen binnen een relatie oké zijn. Wat ik prettig vond, was om elke keer te beginnen met een oefening om het hoofd leeg te maken en bewust te zijn van de omgeving. Daardoor realiseerde ik mij ook dat mijn spieren enorm vast zitten door de stress van alles.
Ik sta nu weer wat sterker in mijn schoenen. Ik realiseer mij dat ik op zoek ben naar een bepaald stukje rust. En ik ervaar nu rust, omdat ik de relatie heb beëindigd. Of die rust blijft, weet ik niet. Ook heb ik op basis van mijn gevoel en elementen die ik belangrijk vind in een baan – mede gerealiseerd door de gesprekken met Anke - een keuze gemaakt voor een baan. Tot nu toe bevalt de baan prima. Ik ben op het punt dat ik echt wil werken aan zelfcompassie, omdat ik denk dat dat ook de basis is voor een gezonde relatie met anderen. Niet alleen met een partner, maar ook met familie en vrienden. Ik merk dat daar veel winst valt te behalen, omdat dat mij tijdens onze gesprekken elke keer raakte.
Het meest tevreden over wat de wandelingen mij opleverden is de bevestiging van de stappen die ik heb gemaakt in de afgelopen periode. Daadwerkelijk inzien dat ik zelf (met behulp van) die ontwikkeling heb gemaakt. En daardoor dus ook vriendelijker proberen te kijken naar mijzelf voortaan.

Mieke


Ik maakte vier lange wandelingen met Anke. Iedere keer keek ik ontzettend uit naar deze wandelingen omdat ik vooraf wist dat ik me achteraf energiek, opgeladen en weer een beetje wijzer zou voelen.
Wat wandelen met mij deed: ik hoefde niet vaak lang na te denken over mijn antwoorden. Ze kwamen bijna vanzelf. De buitenlucht en rust in combinatie met de actie gaven kennelijk mijn onderbewuste alle ruimte. Anke wees de weg, niet alleen letterlijk ;-) maar door haar regie, vragen en oefeningen werkten we bijna ongemerkt toch echt aan mijn doel van de coaching.
Ik typeer Anke als een warm persoon, doortastend en niet oordelend. Het was echt een cadeau om met haar de wandelcoaching te mogen doen!