Dat wandelen gezond is, dat weet je natuurlijk al. Maar dat wandelen ook echt helpt wanneer jij aanloopt tegen een aantal negatieve effecten van Corona, is wellicht ook goed om te weten.
Ervaar je gemis aan verbinding?
Dit is een van de negatieve effecten die ervaren wordt. Ons sociale leven wordt al maandenlang ingeperkt. We zien en mogelijk ook spreken sommige mensen niet of nauwelijks meer. Digitaal contact is ineens onderdeel van ‘het nieuwe normaal’. Maar voelt dat ook als echt contact?
Wat kan je wel doen om verbinding te ervaren, waarbij je rekening houdt met de huidige beperkingen? Samen wandelen!
Herken jij dat gevoel dat wanneer je samen wandelt er spontaan een goed gesprek op gang komt en je echt in contact bent met elkaar? Al wandelend ontstaat er snel verbinding.
Overigens, mocht een fysieke afspraak buiten er nu niet inzitten. Dan nog kan je beter wandelend met je telefoon een gesprek voeren dan thuis vanaf de bank.
Is samenwerken nu lastiger of soms frustrerend?
Feedback geven, wanneer jij ergens anders over denkt of op iets wat niet lekker loopt, is in de basis al lastig. Vaak gaan we dit liever uit de weg, omdat we bang zijn voor de reactie. Nu we elkaar vaak nog alleen maar digitaal zien, blijken frustraties en wrijving eerder te ontstaan. Tegelijkertijd kiezen we er nu nog minder voor deze “confrontaties” aan te gaan. Want dit op afstand bespreken is nog moeilijker. Zo kan iets wat relatief klein was uitgroeien tot een echt probleem.
Een kort pleidooi over de voordelen van het voeren van een gesprek wandelend naast elkaar lijkt mij dan ook op zijn plaats. Ja echt… zij-aan-zij communicatie werkt. Want je loopt letterlijk eenzelfde kant op. Mocht je nog niet de neuzen dezelfde richting op hebben staan, dan zal je merken dat het samen wandelen bijdraagt aan het komen tot een gedeeld beeld. Al wandelend naast elkaar kijk je vanuit hetzelfde oogpunt. Vaak wandel je van nature ook in dezelfde pas, je stemt de beweging automatisch op elkaar af en je loopt als het ware synchroon. Deze synchronisatie bevordert synchronisatie van de hersenen, waardoor je je makkelijker openstelt.
Het wandelen zorgt er ook voor dat je de dingen van een afstand kan bezien. De beweging bevordert het helderder kunnen denken. Ook kan je makkelijker praten en lukt het je beter om je in te leven in de ander. Echt waar, je wordt empathischer. In termen van Stephen Covey, ‘eerst begrijpen en dan begrepen worden’: dit gaat wandelend bijna van nature.
Dus loop je tegen een conflict aan? Ga dan vooral samen wandelen. Dat helpt bij het oplossen ervan en bevordert samenwerking.
Overigens helpt wandelen met een ander ook bij het oplossen van conflicten met jezelf. Ga maar na, hoe fijn is een luisterend oor van een ander, waarbij je elkaar niet hoeft aan te kijken…
Een wandelend gesprek met een ander draagt zomaar bij aan een betere samenwerking binnen in jezelf.
Hebben de emoties jou in de greep?
Tijdens mijn opleiding tot Register Wandelcoach genoot ik van een presentatie van emotie-onderzoeker Sander Koole. Naast o.a. hierboven genoemde voordelen van samen wandelen, concludeert Koole ook dat wandelen het omgaan met emoties bevordert. Emoties neem je al wandelend makkelijker waar in je lijf. Wanneer je hier vervolgens met aandacht naartoe kan gaan, kan je de emotie ook beter reguleren. In wetenschappelijke termen wordt dit ook wel belichaamde emotieregulatie genoemd.
Heb jij last van je emoties? Iets waar je in deze Corona tijd wellicht meer last van hebt dan je van jezelf gewend bent. Ervaar dan vooral wat wandelen met je doet. En ben je door dit te lezen nieuwsgierig geworden naar de psychologie van wandelen, bekijk dan vooral het onlangs verschenen, nieuwe artikel van Sander Koole ‘Stepping Forward together’.
Steeds meer werkgevers werken aan preventie en ondersteuning
We wonen en werken inmiddels al bijna 11 maanden volgens ‘het nieuwe normaal’. We zijn gedwongen ons werk en privé anders in te richten, worden geconfronteerd met volop beperkingen en tegenslagen Hoewel de situatie voor iedereen verschillend is, raakt Corona ons allemaal. Steeds meer hoor je dat mensen er moe van zijn. Maar we hebben nog een tijd vol te houden. Corona is zoveel meer dan een bedreiging voor onze fysieke gezondheid. Ongekend zijn de sociaaleconomische gevolgen en de druk op onze mentale gezondheid neemt helaas zichtbaar toe.
Werkgevers maken zich oprecht zorgen over de mentale fitheid en gezondheid van hun collega’s. Ik vind het dan ook mooi om te zien dat steeds meer organisaties dit onderkennen en actief willen werken aan preventie. Want voorkomen is beter dan genezen.
Zo kwam ik in contact met Team ITG, een technology-led marketingbureau met de visie dat hun mensen het hart vormen van alles wat zij doen. Dat dit niet zomaar woorden zijn, blijkt uit het feit dat zij alle collega’s proactief de kans bieden op ondersteuning in deze tijd. Ik ben blij dat ik met mijn wandelcoaching sessies een bijdrage mag leveren aan de mentale vitaliteit van hun mensen.
De reacties die ik veelal terugkrijg, ook bij Team ITG, is dat het alleen al fijn is om je verhaal kwijt te kunnen. Reflecteren en weerspiegelen lucht op!