Wat heb ik nodig om gelukkig te zijn? En wat is geluk eigenlijk? Ik was geneigd om dit soort fundamentele vragen naar achteren te schuiven, weg te duwen en vooral tijd en aandacht te besteden aan activiteiten die voortkomen uit mijn – inmiddels is gebleken, onuitputtelijke – lijst van dingen die ik allemaal wil of moet doen. En op dat lijstje stond ‘bewustzijnspauze’ of ‘even niets doen’ nog niet. Sterker nog… ik wist ook niet hoe dat moest. Want wanneer ik probeerde om letterlijk stil te gaan zitten en nergens aan te denken, gaf mij dat al snel een ongemakkelijk en alles behalve rustgevend gevoel. En hoezo deze vragen rondom geluk? Ik heb een vriend die veel van mij houdt, twee vrolijke en gezonde kinderen, een mooie baan… wat wil ik nog meer?
Meer, beter en verder… dat kan altijd. En daar draait het vaak wel om in onze westerse maatschappij met als pijlers succes, vooruitgang en ambitie. We streven er voortdurend naar te voldoen aan het ‘perfecte plaatje’, waar geen plaats is voor dingen die lastig zijn of worstelingen. Nee, dat zie je niet snel op Facebook. Ook zijn er inmiddels wachtlijsten voor de psycholoog of psychiater. Het is net alsof onze maatschappij, waar het gewone geluk niet voldoende is en geluk meer en meer gezien wordt als succes, juist veel ongelukkigheid genereert.
Sinds een paar jaar ben ik steeds meer gaan wandelen. ‘Even een ommetje maken’ bevalt mij verrassend goed. Ik ervaar het ook als een aanvulling op het actievere sporten. Wandelen, bij voorkeur in de natuur, doet mij in veel opzichten goed: zo word ik er rustig van, ontspannen en ik kan mijn gedachtes even loslaten… Hé, wandelend ‘even niets doen’, dat werkt! En soms popt er ook ineens een andere manier van kijken, een nieuw inzicht, op. Waardoor iets wat lastig is ineens minder pijnlijk voelt.
Gewoon gelukkig met mijn werk en leven. Dat is niet meer, sneller of beter. Maar hoe ziet het er wel uit? En hoe doe je dat?
Ook in coachtrajecten, komt deze vraag regelmatig naar boven en geven mensen hier hun eigen invulling aan. En er blijkt veel van invloed te zijn op je gelukkiger voelen, zoals: alles kunnen delen met iemand, tevreden zijn met jezelf, accepteren van onzekerheid, in het hier en nu leven of van betekenis zijn voor een ander… Dit zijn voorbeelden waaraan coachees wilden werken om zich gelukkiger te voelen.
Zoekend naar de belangrijkste lessen, ben ik nieuwsgierig: wat draagt voor jou het meeste bij aan gelukkig(er) zijn?