Professor neuropsycholoog Erik Scherder weet als geen ander ons helder toe te lichten waarom een dagelijkse wandeling je hersenen gelukkig maakt.
Maar dat niet alleen. Juist nu, in coronatijd, komt daar iets belangrijks bij: wandelen heeft een gunstig effect op je afweersysteem. Hoeveel of hoe vaak moeten we wandelen? Minimaal een half uur een beetje doorlopen per dag. Je moet voelen dat je iets gedaan hebt, zonder je grens over te gaan.
Er zijn nog meer gunstige effecten door te wandelen:
Zo verlaagt het je stressgevoel, doordat er een rem komt op al die gebieden die zorgen voor negatieve gevoelens, je niet lekker voelen of gestrest zijn.
En wandelen bevordert creativiteit, doordat je cognitief minder belast wordt, tot rust komt en er een netwerk in je brein actief wordt dat creativiteit in gang zet. De omgeving speelt hierbij ook een rol. De natuur wint het van de stad: in de natuur blijken we nog meer te genieten en door te zien, voelen en horen onze hersenen volop te verrijken.
Mooie wandelroutes in de natuur zijn er gelukkig volop! Bij mijn afscheid bij de gemeente Amersfoort ontving ik een hartverwarmende bundeling van favoriete wandelroutes van mijn collega’s. Wil jij eens een andere omgeving bewonderen? Zie deze tips die ik heb ontvangen:
• een Klompenpad, zoals: het Veendijkpad (Bunschoten-Spakenburg, 8 of 11 km), het Uddelermeerpad (Ermelo, 16 km), het Snorrenhoefpad (Achterveld, 7 of 10 km), het Paradijspad (Barneveld, 10 km) of het Schutpad (Leusden, 3 of 5 km);
• de Kaapse bossen (Doorn);
• de korte en lange duinen (Soest);
• een Trage Tocht, bijvoorbeeld rond Bennekom;
• de Grebbeberg (Utrechtse Heuvelrug);
• de Amsterdamse waterleidingduinen;
• ’t Paradijs (Barneveld);
• wandelen in Zuid Limburg langs Gulp en Geul.
Ik las in het artikel ‘Laten we wat vaker gaan wandelen’ (in de Kampioen van juni 2020) dat we door de coronacrisis met zijn allen vaker en langer zijn gaan wandelen. Een op de vijf Nederlanders verwacht dit te blijven doen. Jij ook? Deel vooral ook jouw favoriete wandelroute!